Par sparģeli

Vārīšana un pasniegšana

Vārīšana un pasniegšana

Ja sparģelis ir paredzēts kā uzkoda, uz vienu personu rēķina aptuveni 150 gramus sparģeļu, ja kā piedeva pamatēdienam – aptuveni 250 grami, bet 500 grami, ja sparģeļi ir pamatēdiens.

 

Sparģeļus nomazgā aukstā ūdenī, nogriež kātu galus – dažus centimetrus, ja nepieciešams, t.i., ja tie ir cieti. Baltos sparģeļus pirms gatavošanas nomizo, izmantojot dārzeņu mizojamo nazi vai speciālu sparģeļu mizošanai paredzētu nazi. Sparģeli aptver ar pirkstiem un mizo no augšas uz apakšu, no tievākā gala uz resnāko.

 

Katlu izvēlas tādu, kas ir pietiekami plats, lai sparģeli tajā var ielikt visā garumā, vai izmanto katlu, kas paredzēts tieši sparģeļu vārīšanai. Katlā ielej ūdeni un pievieno sāli. Pirmos katlā liek resnākos sparģeļus. Zaļos sparģeļus vāra 3-8 minūtes, bet baltos – 8-12 minūtes atkarībā no resnuma un vēlamā mīkstuma, ko var pārbaudīt, iedurot sparģelī zobbakstāmo vai dakšiņu. Sparģeli nevajadzētu pārvārīt. Pēc vārīšanas sparģeļus notecina. Pasniedz nekavējoties. Ja plānots pasniegt aukstus, novārītos sparģeļus noskalo zem auksta, tekoša ūdens.

 

Sparģeļus pasniedz ar dažādām mērcēm, vīna etiķiem vai vienkārši ar aukstu vai izkausētu sviestu. Klāt var pasniegt arī tostētu maizīti. Kā piedevas labi derēs vārīts vai kūpināts šķiņķis, lasis vai forele, kā arī citas kūpinātas zivis.

Komentāri

Labprāt uzklausīsim un publicēsim.